(с’ӳрмэ), назв. кушанья. И. С. Степ. Çӳрме — кушанье из потрохов. ЩС. Çӳрме, колбаса, сплетенная из кишек. Вомбу-к. Çӳрме — ăна çуллă пыршăпа ӳпкене чăркаса тăваççĕ, шӳрпере пиçет. ЧС. Хĕрарăмсем пыршисене çуса килеççĕ те, тултармăшсем, çӳрмесем тăва пуçлаççĕ. Собр. Çӳрекен çын çӳрме çиет, теççĕ. (Послов.). Ст. Шаймурз. Çӳрекене çӳрме çакланат, тет. (Послов.). N. Çӳрекене çӳрме çакланать, теççĕ [= çӳрекен çын çимелли тупать, папуй та (побои) çакланать, т. е. человек, который бывает везде, встречает все: и хорошую еду, и побои] Сред. Юм. Çӳрме тесе ӳпкене касса пырăшпа çыхнă какая калаççĕ. Имен. Çӳрме, внутренности животного. Ib. Çӳрмипе çи (кишки, легкие, печень, желудок в вареном виде). Слакбаш. Çӳрме — кушанье. Берутся кишки, печень и легкие; все это режется полосами; свивается подобно кнуту, конец завязывается и опускается в похлебку. Слакбаш. Çурлекен (çӳрекен?) çӳрмене çакланать, тет. (Послов.). Описка? См. çӳрме.
Çавăн пекех пăхăр:
çӳреттер çӳри çӳрлĕçен çӳрлчен « çӳрме » Çӳрпӳ çӳтă çӳтĕ-ай çӳтĕ-туни çӳтеттĕл